Återvändare är hemska men högerpopulismen är hotet mot samhället

 

Jag håller med Marcus Birro om att återvändande barnamördande och våldtagande IS-terrorister inte varken kan eller skall återanpassas. De skall låsas in. Jag har emellertid anklagat Birro för att slåss mot halmgubbar i frågan. Eftersom knappast ingen försvarar terroristerna. Men detta var kanske lite förenklat ändå. För inte skall man förneka att frågan verkar vara delikat för många inom vänstern som inte gärna vill ta i samma fråga som landets alla islamofober. Trots att den är så allvarlig. Men det finns en förklaring.

Vad skillnaden bottnar i är olika syn på t.ex. den analys som Birro nämner på sin blogg idag, att Säpo betraktar dessa återvändare som den största säkerhetsrisken för Sverige. I en mer omedelbar mening är det nog sant. Alltså inom polisens ansvarsområde är det kanske den största faran för liv och lem just nu. Visserligen är den inte särskilt stor om man skall ranka den bland alla andra dödsrisker vi utsätts för varje dag. Men skall verkligen Säpo bara jobba med att försöka minimera antalet dödsfall ungefär som Trafikverket eller Arbetsmiljöverket? Säpos ansvar är väl att skydda vår demokrati?

I ett längre och större perspektiv finns det faktiskt större risker för Sverige som samhälle. Med all respekt för de som är rädda för islamisering så tror jag mig veta att det största hotet mot Sveriges demokrati och som samhälle är högerpopulismen. Som de flesta vet är det dessutom högerextremismen som stått för samtliga politiska mord i landet de senaste trettio åren eller så. Högerextremismen har t.o.m. normaliserats så pass att den har ett parti som i vissa opinionsmätningar lyckas bli näst största parti. Dit har IS en bit.

Det är nog därför många har svårt för att fokusera så mycket på återvändande mördare som Birro skulle vilja. Särskilt om det är politik man pratar. Därför mördare har faktiskt alltid funnits och för detta har vi en polis. Dessa mördare kan (och kommer antagligen förr eller senare) ställa till med tragedier. Men Sverige som samhälle skall klara sådant.

Följande är svårt att säga utan att låta cynisk men terrordåd kan på sin höjd vara en indirekt risk för Sverige som samhälle. Det vore förstås (som alla våldsbrotten) en katastrof för de drabbade och de anhöriga. Men om vi bara inte drabbas av hysteri så skall det Svenska samhället stå stabilt mot sådant. Följderna av terrorism för Sverige som samhälle och vår demokrati kan aldrig terroristerna ställa till. Det kan vi bara göra själva. Det krävs nyttiga idioter. För IS mål är inte att döda, det är bara ett medel. Därför (bland annat) är vårt fokus inställt på högerextremisterna, just de samma som skulle var de som effektuerar den skada som terroristerna hoppas att deras dåd skall leda till. Just de samma som skriker högst om islamism. Sa jag att de var idioter?

Jag ligger personligen inte sömnlös över den teoretiska risken att drabbas av terrorism. Jag är i så fall mer rädd för att åka bil eller hundra andra grejer. Det som skrämmer mig betydligt mer är högerextremismen. Och jag undrar varför Säpo gör en så annorlunda värdering av den. Det behöver vi reda ut. Jag skrämms av extremhögerns kopplingar till Ryssland. Men även då är högerextremisterna nyttiga idioter. I kombination med att Europa tycks redo att glömma varför man grundade EU. Som både Ryssland och högerextremisterna vill riva ner. Det är faror på en helt egen nivå.

 
 

Man behöver verkligen inte vara rasist för att prata om hedersvåldet

Nej Marcus Birro man behöver verkligen INTE vara rasist för att prata om hedersvåldet. Punkt där. Inga modereringar. Idag håller jag med dig. Om det ofta råkar finnas grumliga motiv när det talas om hederskultur så skiter väl jag i det. Skall jag sluta prata om hedersvåld bara för rasister tycker de äger frågan? Nej. Det vore ett svek. Jag är även beredd att gå ett steg LÄNGRE än dig. De som INTE vill prata om hedersvåld är kanske rasister? Undermedvetet förnekar de flickor av ett visst ursprung samma självklara rättigheter som andra. Av vilsen respekt för deras (pappors) kultur. Men hur många är dessa?

Jag har hygglig kläm på antirasismen då jag driver en medelstor antirasistisk sida på Facebook. Jag kan säga att de som stämmer in på den (inom populistiska kretsar) populära anklagelsen (att de sviker flickor och pojkar från hederskulturer) är ytterst få. De skränar nog högt men de är inte många. Själv har jag systematiskt trotsat deras dogmer till följd att min följarskara är ganska befriad från sådana individer. Men visst, längs vägen har jag alltid förlorat en handfull följare varje gång jag inte uppfyllt deras stränga klosterliknande krav. Detta har jag redan skrivit om på Nyheter24.

Högerextremisterna föredrar givetvis att fokusera på dessa vänstertailbaner. Och vem är jag att klaga på det, så hade säkert jag också gjort om jag var främlingsfientlig. Trots att nästan alla antirasister naturligtvis hatar patriarkal hederskultur mest av alla. Eftersom detta är ett perfekt exempel på det som gjort dem vänster och radikala från början. Att det förhåller sig på detta viset inom antirasismen måste SD och andra högerpopulister eller rasister förstås ignorera. De är skickliga på att ta över och äga en fråga. Trots att de i ett skapt läge knappast vore något att hålla i handen för dessa ungdomar. Men så är det ju idag när brottslingar nattvandrar och det största rövarbandet av dem alla äger frågan om kriminaliteten. Krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.

 
 

Birro bit för bit

 
Marcus har vart flitig några dagar. Vi tar det bit för bit.

  • Marcus Birro vill se Breivik avrättad. Fast han vet att det vore fel. Hans kristna tro kan inte guida honom rätt här säger han. Och jag vet varför. Därför i Marcus nya sköna världsbild är såna som Breivik en sur påminnelse om vad Marcus faktiskt har hemfallit åt. Därför utan Marcus grumliga sosse- och muslimhatarvatten: ingen massmördare på Utöya heller och det vet han. En sån som Breivik uppstår inte ur ett vacuum. Han skall enableas. Han skall dunkas i ryggen. Det är just den rörelse Marcus pläderar för var dag och det är just den revolutionen Marcus lovprisar. Klart Breivik är en extra stor irritation för alla som Marcus. Det är nästan freudianskt. Ta bort honom. 
  • Nästa dag repriserade Marcus några ord om offentlig mobbing i det förment godas tjänst. De mobbande humoristerna förstår inte sammanhanget säger han. Man kan inte mobba från scen på kvällen och ringa rektorn för att tala mobbing nästa dag. Låt gå för det då men är det bara jag som skulle önska detta vidare sammanhang från Marcus både onsdagar och torsdagar? Marcus Birro 2017 är bara en dyngspridare. Marcus Birro 2017 hatar arbetarrörelsen så intensivt att allt förtärs. Hatar Stefan Löfven. Hatar alla oss som fortfarande tror på ett regnbågsland. Hatar muslimer. Det går inte att läsa hans blogg på annat sätt. Marcus du behöver ta ansvar för dina handlingar. Tro inte att du får en svans på flera hundra tusen genom att citera Tranströmer. Birro och såna som han är som Breiviks politiska gren. Se sammanhangen. Man kan inte skrika avrätta Breivik på onsdagar och sedan hata sossar och muslimer på torsdagar. Jag vet att du är poet men man har ett ansvar ändå.
  • Dan därpå visste Birro att det vara alla SD:s motståndares fel att SD växt. Man borde inte vara motståndare till SD nämligen, för det är inte smart. SD är annorlunda på det viset att de är det enda parti som bäst motarbetas genom att man går med dom. Det är mobbing att inte vilja ha med SD att göra. Så var M-ordet slut också. Tack som fan. Men Marcus Birro finns det då ingen gräns alls? Någon finns det väl? Om självaste H klev upp ur helvetet? Vi är några här som helt enkelt tycker att SD är över gränsen för vad som är anständigt. För oss är detta givetvis kompromisslöst. Det ligger i sakens natur. Lär dig leva med det. Gemensamt för alla som har så mycket åsikt om hur SD (inte) bör bemötas är att de faktiskt inte brukar vara så särskilt mot SD alls. Men likväl fulla av idéer om hur SD (inte alls) skall bekämpas. Tillåt mig skita i deras tips.
  • Den dagen lyckades Marcus också få med några ord om hur han föll ner från den mediala tronen. Givetvis genom att vara den ende som gjorde det enda rätta och blev straffad för det. Men säg mig, är det åtminstone teoretiskt möjligt att falla av tronen därför att man faktiskt har jävligt fel? Eller är det helt otänkbart? Otänkbart som en fjärde eller femte dimension för oss tredimensionella väsen. Tänk om de flesta av dem du hade emot dig den gången inte alls vara räddhågsna opportunister eller uppåtslickare utan faktiskt tyckte väldigt olikt dig och stod för det. Det vore ju faktiskt rakryggat av dem eller? Jag tror det skulle vara ett stort steg i din personliga utveckling att våga tänka det. Det finns ingen naturlag som bestämmer att du alltid bara har ädla motiv och alla som tycker fel enligt dig bara är fega och falska.
  • Sedan en blogg om föräldraskap. Inget konstigt. För en stund var han nästan helt relevant och kontemporär igen men han lyckades ändå rädda dagen genom att hitta någon dum sosse att klaga på. Sossen hade en ganska tvärpolitisk åsikt ifrån tiden efter Upplysningen och Humanismen och idag 2017 är ju sånt tjafs alltid fel. I synnerhet om man är sosse.  
  • Nästa dag om tro. Indignation över en kristen och lesbisk kvinna som tyckte det var svårare att komma ut som kristen än lesbisk. Upprörande tydligen enligt Marcus. Det där han man ju hört förrut. Det oavsiktligt avslöjande i att ens dra den anekdoten. Men aldrig någon tanke på att det skulle kunna finnas ett samband. DET känns som ett större problem men det är inte Marcus problem.
  • Och slutligen idag om de fruktansvärt fega och usla kulturpersonligheterna nu för tiden som är så likriktade. Underförstått såna som tar avstånd från populism och rasism allihop fegisarna. Marcus har ju alltid sett på dessa som en person. Helt hämningslöst. Oförblommerat. De är kompisar med varandra allihop eftersom de inte är kompis med Marcus. Även om de aldrig har setts. Bättre var det förr då fanns det galenpannor i kultureliten menar han. Ja men det var nog ännu färre fascistmedlöpare på den tiden än nu Marcus. Förslagsvis noll så gör dig inga illusioner. 1975 tror jag t.ex. inte att en Birro skulle kunnat svärma för ett nationalsocialistiskt magasin utan att ramla ner från expressentronen. Det var nog som det skulle med sånt. Och som vi får hoppas att det fortsätter vara. Men fan trot. Vilken utveckling hoppas du på?