Alice Teodorescu gratulerar sig själv till sin lyckade integration

Inte vore det så farligt att tänka sig en något mindre integrerad Alice med en blommig rumäniensvenska. Men som förmedlade sanningar och inte bakfötter.

Alice Teodorescu gratulerar sig själv på ledarplats i GP idag till sin framgångsrika integration och lyckade svenska. Nej Alice, inte är det tragiskt att ett barn vill passa in, det är något självklart. Och ja hennes svenska är säkert oklanderlig.

Även om Alice förstås vore än mer lyckad om inte själva språket var det bästa med hennes texter. Det är ju mer en formsak. För inte vore det så farligt att tänka sig en något mindre integrerad Alice med en blommig rumäniensvenska. Men som förmedlade sanningar och inte bakfötter.

Hon får det lätt och ledigt att låta så självklart sant detta att Sverige är dåligt på integration. Så långt inget nytt. Alice brukar inte avvika från den gängse förljugna världsbild som ”sverigevänner” lever med.

Att Sverige är bäst i Europa enligt integrationsrapporten Migrant Integration Policy Index 2015 är en typisk sorts fakta som ”sverigevänner” inte kan låta sig påverkas av. Och de har varit framgångsrika med att saluföra sin alternativa verklighetsuppfattning långt utanför den egna kretsen. Till invandrarna själva. Och som sagt ända upp på ledarplats.

För låt oss vara uppriktiga. Med så många invandrare som Sverige har och samtidigt lyckas ligga sexa på världstoppen över välfärdsstater, då måste integrationen vara lyckad. Och denna ekvation går ihop trots att alliansregeringen genomfört de största skattesänkningarna i världshistorien.

Men själva intrycket av integrationen är tydligen något helt annat. Det handlar kanske mer om hur ofta din nyhetsapp plingar om dagen. Antagligen räcker det med några kriminella gäng för att förstöra hela bilden för hundratusentals lyckade exempel som Alice.  

Förresten är det inte säkert att det är integrationen som spökar. Arbetslösa ungdomar har förmodligen samma tendens att ställa till det för sig alldeles oavsett om de är infödda eller inte. Kanske är det lite närsynt  att färglägga allt i kulturblandningens kulörer. Arbetslöshet är arbetslöshet. Lite färgblindhet skulle inte skada.