Skall vi be alla diktaturer att dra åt helvete?

 Världens demokratier 2016 enligt Freedom House

Det skaver att man skall behöva ha diplomatiska relationer med diktaturer. Marcus Birro har naturligtvis rätt i att Iran förtrycker kvinnor. Man borde bara be dem dra åt helvete. Fast den inställningen är förstås rimligare nu när antalet demokratier i världen är så många och diktaturerna så få.

För några decennier sedan hade den inställningen fallit på sin egen orimlighet. Men även idag skulle den vara helt kontraproduktiv för den demokratiska idén tror jag. Det vore ju främst länder i tredje världen man hade bett dra åt helvete. Man skulle kanske framstå som något arrogant. Afrika är den sämsta kontinenten. Och Asien. Men det är inte så vanligt att såna som Birro vill be Kina dra åt helvete. De vill väl inte ge 25 000 för en iPhone antar jag.

Men visst fan skaver det också för mig. Men det skaver också när en anklagelse om hyckleri i själva verkat ÄR hyckleri självt. Eller är det bara jag som läser Birros kritik mot Löfvens iranbesök som ytterligare ett uttryck för hans förblindande islamhat? Och nu för tiden tydligen också sossehat. Vad tycker han om våra diplomatiska förbindelser med Ryssland? Fuck off?