Återvändare är hemska men högerpopulismen är hotet mot samhället

 

Jag håller med Marcus Birro om att återvändande barnamördande och våldtagande IS-terrorister inte varken kan eller skall återanpassas. De skall låsas in. Jag har emellertid anklagat Birro för att slåss mot halmgubbar i frågan. Eftersom knappast ingen försvarar terroristerna. Men detta var kanske lite förenklat ändå. För inte skall man förneka att frågan verkar vara delikat för många inom vänstern som inte gärna vill ta i samma fråga som landets alla islamofober. Trots att den är så allvarlig. Men det finns en förklaring.

Vad skillnaden bottnar i är olika syn på t.ex. den analys som Birro nämner på sin blogg idag, att Säpo betraktar dessa återvändare som den största säkerhetsrisken för Sverige. I en mer omedelbar mening är det nog sant. Alltså inom polisens ansvarsområde är det kanske den största faran för liv och lem just nu. Visserligen är den inte särskilt stor om man skall ranka den bland alla andra dödsrisker vi utsätts för varje dag. Men skall verkligen Säpo bara jobba med att försöka minimera antalet dödsfall ungefär som Trafikverket eller Arbetsmiljöverket? Säpos ansvar är väl att skydda vår demokrati?

I ett längre och större perspektiv finns det faktiskt större risker för Sverige som samhälle. Med all respekt för de som är rädda för islamisering så tror jag mig veta att det största hotet mot Sveriges demokrati och som samhälle är högerpopulismen. Som de flesta vet är det dessutom högerextremismen som stått för samtliga politiska mord i landet de senaste trettio åren eller så. Högerextremismen har t.o.m. normaliserats så pass att den har ett parti som i vissa opinionsmätningar lyckas bli näst största parti. Dit har IS en bit.

Det är nog därför många har svårt för att fokusera så mycket på återvändande mördare som Birro skulle vilja. Särskilt om det är politik man pratar. Därför mördare har faktiskt alltid funnits och för detta har vi en polis. Dessa mördare kan (och kommer antagligen förr eller senare) ställa till med tragedier. Men Sverige som samhälle skall klara sådant.

Följande är svårt att säga utan att låta cynisk men terrordåd kan på sin höjd vara en indirekt risk för Sverige som samhälle. Det vore förstås (som alla våldsbrotten) en katastrof för de drabbade och de anhöriga. Men om vi bara inte drabbas av hysteri så skall det Svenska samhället stå stabilt mot sådant. Följderna av terrorism för Sverige som samhälle och vår demokrati kan aldrig terroristerna ställa till. Det kan vi bara göra själva. Det krävs nyttiga idioter. För IS mål är inte att döda, det är bara ett medel. Därför (bland annat) är vårt fokus inställt på högerextremisterna, just de samma som skulle var de som effektuerar den skada som terroristerna hoppas att deras dåd skall leda till. Just de samma som skriker högst om islamism. Sa jag att de var idioter?

Jag ligger personligen inte sömnlös över den teoretiska risken att drabbas av terrorism. Jag är i så fall mer rädd för att åka bil eller hundra andra grejer. Det som skrämmer mig betydligt mer är högerextremismen. Och jag undrar varför Säpo gör en så annorlunda värdering av den. Det behöver vi reda ut. Jag skrämms av extremhögerns kopplingar till Ryssland. Men även då är högerextremisterna nyttiga idioter. I kombination med att Europa tycks redo att glömma varför man grundade EU. Som både Ryssland och högerextremisterna vill riva ner. Det är faror på en helt egen nivå.